Et umage par: Piqué og Puyol

Barca-fans elsker loyale, venlige og gode spillere. Det er tre tillægsord, man kan sætte på Carles Puyol og Gerard Piqué, der faktisk var et umage par.

Nævner man Carles Puyol og Gerard Piqué for Barca-fans, vil man nok kunne ane et lille smil hos de fleste. De to legendariske fodboldspillere, der har spillet på topniveau hele deres liv, var dog ikke “meant to be” som et perfekt makkerpar i de seks år, de fik sammen i FC Barcelona. Her følger historien om Barcas helt egen version af Skønheden og Udyret.

Ovenstående videoklip viser til perfektion forskellen på de to spillere. Dramatikeren Piqué, der bliver ramt af en lighter i en El Clásico på Bernabéu i 2013. Og lederen Puyol, der tager den og kaster den væk, så Piqué kan fokusere på spillet. Et klassisk eksempel på, at Carles Puyol voksede op i de tidligere stadier af Pobla de Segur i det nordlige Cataloien med en konservativ familie, der havde sin hovedværdi i beskedenhed – og Piqué, der er barnebarn til en tidligere direktør i Barca, søn af en læge og advokat samt han er gift med en af verdens største popstjerner. Det er altså ikke helt de samme kår, de to har haft gennem livet.

Men selvom der var store forskelle på dem uden for banen, var der alligevel noget, der fungerede inde på den. Deres kærlighed for fodbold, FC Barcelona og Catalonien samt passion for at vinde. For efter Piqués tid i Manchester United, hvor han både fik erfaringer i Premier League og Champions League, kom han tilbage til Barca som 21-årig i 2008, hvor Puyol var fast mand og anfører for holdet.

LÆS OGSÅ: Kan Bartomeu snyde alle?

Kigger vi tilbage i tiden, var der dog ringe forudsætninger for, at de overhovedet skulle spille sammen i midterforsvaret. Puyol startede nemlig sin fodboldkarriere som målmand. Den drøm måtte han dog kyle til storskrald på grund af nogle problemer med skulderen. Piqué derimod startede ud som midtbanespiller. Men som vi alle ved, holdt det ikke ved, og de fandt dermed begge deres kald i midterforsvaret.

Sammen i sæsonen 2008/09 var de en vigtig duo på Pep Guardiolas treble-vindende hold. Her vandt de både La Liga, Copa del Rey og Champions League. I sidstenævnte turnering slog de Piqués tidligere arbejdsgivere fra Manchester United i finalen i Rom. Den unge Piqué blev oplært af mesteren Puyol, og Puyol fik tæmmet en vild og dramatisk Piqué til den leder, han senere har vist sig at være. For selvom succesen i Barca ikke nåede samme højder i den efterfølgende sæson, vandt de stadig La Liga med rekord mange point – nemlig 99 point. Den rekord er dog senere hen blev slået af både Real Madrid og Barca selv, da de i henholdvis sæsonen 2011/12 og 2012/13 vandt ligaen med 100 point.

Det var dog ikke pointen. Pointen var, at den sæson måske ikke var den bedste for Barca, der også tidligt røg ud af Copa del Rey og Champions League. Til gengæld ledte sæsonen op til et spændende VM, hvor Spanien med de to Barca-spillere i midterforsvaret gik ind som forsvarende Europamestre.

Stor succes på landsholdet

Efter Spaniens succes ved EM 2008 med Carles Puyol og Carlos Marchena som de to centerbacker i Vicente del Bosques startopstilling, var de mere end klar til at tage til VM som favorit til at hive VM-pokalen med hjem til Spanien for første gang i landets historie.

Landstræneren havde dog valgt at starte med Gerard Piqué på banen i midterforsvaret med Puyol til denne turnering. De to holdkammerater fra FC Barcelona skulle altså nu også agere landsholdskammerater på den helt store scene. Forventningerne var store. De havde nogle af tidens allerbedste spillere i startopstillingen. Herunder målmand Iker Casillas, midtbanegeneralerne Xavi og Iniesta samt Jesus Navas og ikke mindst de to ekstremt målfarlige angribere David Villa og Fernando Torres.

Spanien tabte deres første kamp mod Schweiz 1-0, og mange var derfor bange for, at Spaniens “forbandelse” ved VM fortsatte. Piqué var efter kampen ude i medierne og frasige Spanien deres favoritposition.

“Fra nu af kan vi stoppe det nonsens at kalde os favoritter. Vi har selv prøvet at holde det ude af vores tanker, for det er ikke rigtigt. Spanien har aldrig før været i en VM-finale. Vi har rigtig nok en fantastisk trup, men vi er altså ikke favoritter”, sagde Piqué ifølge goal.com.

LÆS OGSÅ: Husker du: Da Messi scorede 73 mål i ÉN sæson

Men med to sejre i de næste to kampe mod Honduras og Chile gik de videre til ottendedelsfinalen. Her ventede Portugal. Den kamp vandt de 1-0 på mål af David Villa. Kvartfinalen herefter vandt de ligeledes 1-0 mod Paraguay på mål af selv samme David Villa med kun syv minutter tilbage.

I semifinalen ventede Tyskland, som var dem Spanien slog i EM-finalen to år forinden. Man forventede derfor et tændt tysk landshold, der ville have revanche. Spanien ville det dog anderledes, og efter 73 minutters spil, headede ingen ringere end Carles Puyol bolden i nettet til 1-0, som Spanien også vandt kampen med. Bolden blev sendt indover af Xavi, og den var egentlig på vej mod Piqué, men indimellem poppede Puyol op og var først på den. Det betød en VM-finale, deres første nogensinde, mod Holland, der havde slået Uruguay 3-2 i den anden semifinale.

“Det var et helt unikt øjeblik. Ikke kun på grund af målet, som ellers var yderst vigtigt, men generelt hele kampen. Det var nok vores bedste kamp ved hele det VM mod en meget stærk modstander”, udtalte Puyol tilbage i 2015 til FIFA.com i et interview, hvor han så tilbage på sin landsholdskarriere.

LÆS OGSÅ: Barcas store træner-fadæse: hvad skete der lige?

Finalen endte som vi alle husker det 1-0 til Spanien, efter Iniesta sparkede bolden ind med tre minutter tilbage.

“Det var også et spektakulært øjeblik (at holde VM-trofæet, red.). Det var fantastisk at slutte af som mestrer, og som del af den fantastiske trup. Vi fortjente det virkelig”, fortæller Puyol i interviewet.

Udover de meget flotte resultater og det største og vigtigste trofæ et landshold kan vinde, kunne man også sagtens se, hvilken indflydelse Puyol havde på Piqué. Piqué gik nemlig fra få år forinden ikke at være blandt de første 11, når Sir Alex Ferguson skulle vælge en startopstilling, til at være først på holdkortet under både Guardiola og del Bosque. De to catalanere var bundsolide omme i bagkæden. Spanien var generelt effektive oppe foran og velspillende på midten, men ingen kom i nærheden af deres mål efter det første nederlag.

Tilbage til Barca-succes

I den efterfølgende sæson, 2010/11 var det et Barca-hold, som hele verden kendte til. Der blev spillet noget af det bedste fodbold, som sporten nogensinde havde set. Der var dog dengang mere fokus på hele forsvarskædens sammenhæng end bare Puyol og Piqué i midten. I denne sæson var Puyol dog præget af skader og fik kun 25 kampe på CV’et. Også fordi Mascherano kom på banen og virkelig viste sig fra sin bedste side. Der var dog en kamp, hvor Puyol var tilbage efter at have siddet ude med en skade i en række kampe, hvor Piqué i et interview sagde, at han fortalte Puyol, hvor meget han havde savnet ham. Til det bad Puyol ham bare holde sin kæft og koncentrere sig om kampen. Puyol spillede i den sæson flere kampe på venstreback-positionen, da Eric Abidal på det tidspunkt døjede med helbreddet.

Det var nemlig den 15. marts 2011 at FC Barcelona annoncerede, at Abidal havde en svulst i sin lever. Der blev lavet rigtig flotte og rørende hyldester i de kommende kampe, hvor både Lyon og selveste Real Madrid, foruden Barca, gik på banen før kampstart med trøjer, hvorpå der stod “Ánimo Abidal”, som bedst kan oversættes til engelsk med “get well, Abidal”.

Barca vandt ligaen i den sæson med imponerende 30 sejre, og de lukkede kun 21 mål ind i 38 kampe. Deres tredje mesterskab i træk på det tidspunkt. Gennem de tre sæsoner lukkede de kun 80 mål ind i 114 ligakampe. Og selvom tal ikke fortæller hele historien, så er de helt sikkert et retvisende billede af Puyol og Piqués samarbejde i bagkæden gennem de sæsoner.

LÆS OGSÅ: Bytte bytte købmand: Den klogeste handel i Barças historie?

Deres største triumf i den sæson skete på Wembley, hvor de vandt klubbens andet Champions League-trofæ på kun tre år. Endnu engang over Piqués tidligere klub, Manchester United. På trods af, at Wayne Rooney fik udlignet en enkelt gang i første halvleg, var der ikke de store problemer at håndtere dernede, hvor de var flankeret at Dani Alves og en rask Abidal.

I ovenstående video ser man, hvordan Abidal har fået anførerbåndet af Puyol, hvorefter franskmanden får lov til at løfte Champions League-trofæet med de store ører, efter hans hårde sæson. En lille glimt af, hvilken slags person Puyol også var. Han gjorde en lignende gerning i sæsonen 2012/13, hvor Barca vandt La Liga. Her tog han imod pokalen, men så tog han fat i Abidal og Tito Vilanova, der begge havde været igennem et kræftforløb, så de sammen kunne løfte den foran et jublende og meget rørt Camp Nou.

For lige at runde op på bloggens emne, samspillet mellem Carles Puyol og Gerard Piqué, kan det nævnes, at den efterfølgende sæson kun kunne fejres med et trofæ i Copa del Rey. De to midterforsvarere kunne dog spille sammen lidt oftere, da Puyol ikke fik så mange skader.

LÆS OGSÅ: Bag om: Sådan blev Messi Barca-spiller

Det skulle dog vise sig at være anderledes i Puyols sidste tid i Barca fra 2012-14. Her spillede ham sammenlagt i 25 kampe i alle turneringer og blev nærmest tvunget til at gå på fodboldpension på grund af skader. Herefter tog Piqué over på Puyols lederplads i centerforsvaret. Her fik han lov til at lære en ung og ny Barca-spiller op, nemlig Samuel Umtiti.

Selvom Puyol og Piqué ikke just ligner hinanden uden for banen, kan vi altså nu konstatere, at de inde på banen kunne udrette mirakler i Barca-forsvaret og på landsholdet. Særligt fra 2008 til 2011 bliver deres triumfer sammen aldrig glemt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.