Bag om: Sådan blev Messi Barca-spiller

Lionel-Messi

GOAT, Leo, kongen, verdens femtebedste spiller – kært barn har mange navne, de fleste kender ham dog som Messi, og her er historien omkring, hvordan han blev Barca-spiller.

I har sikkert alle sammen set diverse videoer på internettet af en lille Lionel Messi, der render rundt i Argentina med sine korte ben og sprinter væk fra den ene spiller efter den anden, mens han stadig har bolden solidt plantet lige foran fødderne, inden han sparker den i mål. Messi har været fænomenal, lige siden han kunne gå, og hans bedstemor tog ham med til fodbold for i første omgang at se hans ældre brødre spille.

Heldigvis for os fodbold- og Barca-fans begyndte han selv til fodbold – og blev ved med at spille. For ellers var han nok aldrig blevet Barca-spiller eller bare noget i nærheden af det, vi kender ham så godt for i dag. Men hvordan blev han overhovedet Barca-spiller? Jo, den tur har jeg tænkt mig at tage dig igennem nu.

Fodboldagenten Josep Maria Minguella havde et stort netværk af talentspejdere i Sydamerika. Her fik han at vide, at der løb en helt unik lille dreng rundt i Rosario. Messi var på daværende tidspunkt kun 12 år, og da klubber i fodboldens verden ikke rigtig hentede unge spillere rundt om i verden på det tidspunkt, var Messi-historien bare endnu mere speciel. Det var ikke let at få overtalt klubben, men med hjælp fra den tidligere talentspejder samt Barca-spiller, -træner og -sportsdirektør Carles ”Charly” Rexach, lykkedes det i sidste ende. Charly hjalp altså til med at hente den unge Messi til Spanien.

LÆS OGSÅ: Messi: Det var en helt speciel fejring

”Ingen ønskede at løbe risikoen ved at hente mig dengang. Det var en stor og kompliceret ting at skulle skrive kontrakt med sådan en lille dreng fra udlandet og bringe ham til Barcelona. Det var Charly Rexach, der fik det til at ske. Han kom over for at se mig spille og fortalte, at Barca helt sikkert ville være interesserede i mig. Der var folk, som var imod det, men det er primært takket være ham og de trænere, der kunne lide mig, at jeg kom til at spille i Barca”, fortæller Messi selv i dokumentaren ”Take the ball, pass the ball”.

Rexach nævner også selv, at han altid har været meget stolt over at være den, som har bragt Messi til Barcelona. Han fortæller at hans del af æren kom, fordi han blev ved med at nage og plage, indtil klubben valgte at satse på den unge og lille argentiner. Dengang ville ledelsen i klubben normalt først tale om talenter når de var omkring 20 år, men fordi Rexach konstant insisterede, endte Messi altså i Barca.

LÆS OGSÅ: TV3-ekspert Luna Christofi: Historien om Messis diæt

Efter Messi havde været i Barcelona et stykke tid og trænet med, og hans forældre havde været i Spanien i en måned også, mens Minguella konstant forsøgte at overbevise dem om, at Barca nok skulle hente Messi, røg der en bindende kontrakt ned på papir. Helt præcist en serviet på en café i en tennisklub. Rexach tog en serviet og skrev, at han, rådgiver for klubpræsidenten, kunne stå inde for at Leo Messi havde kvaliteterne til at skulle spille for FC Barcelona. Derefter skrev både Rexach og Minguella under på den, og så var der en aftale. Servietten er den dag i dag stadig gemt i en bankboks. Servietten var et bevis på, for Messis forældre, at Rexach ville gøre alt for, at klubben ville skrive kontrakt med den unge Messi.

Grunden til det tog så lang tid

Messi blev allerede som 11-årig diagnoseret med en sygdom, der omhandlede at han ikke voksede ordentligt, da han manglede væksthormoner i kroppen. Det krævede dyr medicin at bibeholde Messis normale vækst med indskudte hormoner, som også var noget, Barca skulle betale for, da de endte med at hente ham. En af grundende til at Messi-forældrene Jorge og Celia valgte at søge mod Barcelona, var også at klubben havde mulighed for at betale for den dyre behandling, Messi måtte igennem for at blive ved med at vokse normalt.

LÆS OGSÅ: Den aften Ronaldinho blev en legende

”Da jeg var 11 år, opdagede de sygdommen, at jeg manglede væksthormoner, og jeg skulle i behandling for at blive ved med at vokse. Hver aften alle dage skulle jeg stikkes i benet med nåle, og det skulle jeg i en periode på tre år. Jeg var så lille, og jeg hører hele tiden, at jeg altid var den mindste, lige meget om det var i skolen eller på banen. Sådan var det, indtil jeg stoppede med behandlingen og begyndte at vokse normalt”, siger Messi i et interview med det engelske medie Express og indrømmer samtidig, at han sætter meget stor pris på, at klubben valgte at betale behandlingen, da de hentede ham til klubben.

Da Messi som 21-årig – og den yngste nogensinde – tilbage i 2009 fik Marcas ”legende”-pris, talte den tidligere Barca-direktør Gabriel Masfurrol om Messi og hans sygdom.

”Messi ankom til Barcelona med en sygdom, som min datter Paola også havde. Hun har altid set op til ham, og han er meget speciel for min familie”, udtalte Masfurrol til ceremonien.

LÆS OGSÅ: Arthur – idoliserer Iniesta, sammenlignes med Xavi

Men selvom sygdommen og det at satse på Messi faktisk ville vokse til en nogenlunde normal højde var en stor risiko, valgte Barca altså alligevel efter mange overvejelser at hente ham ind på La Masia, hvor han efter en svær start til sidst fandt sin plads, inden han som kun 16-årig fik sin førsteholdsdebut under Frank Rijkaard mod Porto.

Den første tid i FC Barcelona

Messi havde forladt sit hjemland, sin hjemby, sin klub, sin familie og alle sine venner. For den unge argentiner var det svært at falde til i starten. Men han formåede alligevel at vænne sig til tilværelsen i den spanske by og klub.

I en artikel med mediet GOAL har flere af Messis tidligere holdkammerater fra sin tid på La Masia prøvet at beskrive Messis talent og boldkundskaber på træningsbanen. Det var vigtigt for klubben at få Messi hurtigt i spil, for ellers måtte han ikke spille indlandsturneringer, før han fyldte 18. På det tidspunkt var han kun 13. Så han kom hurtigt i spil allerede i marts, hvor han også scorede et mål. Men en skade med en brækket knogle i benet stoppede hurtigt hans karriere for Infantil B-holdet.

LÆS OGSÅ: Overblik: Hvad er der sket for La Masia – første del

Da han var ovenpå efter skaden, var der intet at lægge mærke til omkring den. Det var som om, han aldrig havde været væk. Han startede med at spille for Infantil A, men han nåede kun en håndfuld kampe, inden han blev rykket op på U16-holdet, også kaldt Cadete B. Messi blev beskrevet af U16-holdets målmand som værende meget stille i omklædningsrummet, selvom de andre drenge var meget livlige. Messi holdt sig meget for sig selv over i et hjørne, mens de andre snakkede, grinte og hyggede sig.

Men på træningsbanen var det en anden sag. Der løb han fra enhver og driblede udenom resten. Det gjorde tit medspillerne sure, fordi det var helt umuligt at stoppe Messi, når først han havde bolden.

”Du endte med at stille dig selv spørgsmålet, om du overhovedet var god nok til at spille her, når du spillede overfor ham”, fortæller den tidligere Barca U16-målmand Roger Franch.

”Efter at have indset, at Messi altid var tre gear foran os andre både fysisk og psykisk, besluttede vi forsvarsspillere os for lige at gå lidt ekstra hårdt til ham, bare for at se hvad der så skete. Men det var fuldstændig ligegyldigt, for han var så hurtigt, at vi aldrig nåede tæt nok på til at sparke til ham”, fortsætter Rogers bror, Robert, der var forsvarer på holdet dengang og fortsætter:

”Nogle gange troede du, at den eneste måde at stoppe ham var at skyde ham med en pistol. Men selv dér troede du, at han på en eller anden måde ville undgå patronen og stadig have bolden mellem fødderne”.

LÆS OGSÅ: Reserverne der aldrig bliver brugt: Jasper Cillessen

Messi begyndte dog stille og roligt at falde mere til, og på en udlandstur til Venice begyndte han for første gang rigtigt at blande sig mængden og lave jokes og snakke med de andre. Ud af det kom også en indforstået joke omkring, at medspillerne kaldte ham dværg, enano, selvom de nok havde gjort det bag Messis ryg indtil han selv begyndte at synes det var sjovt. Selv da han havde fået sin førsteholdsdebut som 16-årig, kom han tilbage til holdet, hvor de spurgte ”Hey dværg, hvordan var det at spille med de store drenge?”.

Messi sprang adskillige hold over i sin vej igennem La Masia, hvor han hurtigt røg videre til det næste niveau. Hurtigt fra U19, til Barca C (som ikke findes mere), til Barca B og så op til førsteholdet. I en lang periode trænede han og spillede med Barca B, mens han også et par gange om ugen trænede med førsteholdet. Allerede som 17-årig var han en fast bestanddel af FC Barcelonas førsteholdstrup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *